دعاوی ملکی دارای پیچیدگی و تنوع بسیاری بوده و در خصوص آن قوانین مختلفی وجود دارد. به همین علت هر فردی نمیتواند در زمینه این دعاوی اظهار نظر کرده و بتواند به نتیجه مطلوب برسد. بنابراین بهتر است در خصوص پروندههای ملکی از وکلای متخصص در این زمینه استفاده شود تا در زمان کمتر نتیجه مورد نظر حاصل شود.
وکیل ملکی کیست؟
به علت وجود قوانین و آیین نامههای مختلف نسبت به دعاوی ملکی، این دعاوی دارای پیچیدگی بالایی است و بدون حضور وکیل چنین پروندههایی دچار مشکل میشود. بنابراین بهتر است که از وکلای ملکی استفاده شود. وکلا با توجه به اینکه در رشته حقوق تحصیل میکنند در تمامی حوزههای این علم به صورت مختصر اطلاعاتی را دارا هستند. اما برای اینکه فردی بتواند پرونده ملکی را قبول کند میبایست علاوه بر اینکه پروانه وکالت پایه یک دادگستری دارد در زمینه پروندههای ملکی تخصص بالایی داشته باشد. در واقع وکیل ملکی فردی است که در زمینه دعاوی ملکی تخصص و اشراف به قوانین و آیین نامههای مرتبط به املاک داشته و از رویه چنین پروندههایی به خوبی آگاه باشد. دعاوی ملکی که وکلای ملکی با آنها سرو کار دارند شامل دعاوی ذیل است:
- الزام به تنظیم سند رسمی
- تقسیم ملک مشاع
- اعتراض ملک مشاع
- تصرف عدوانی حقوقی
- تصرف عدوانی کیفری
- فسخ معامله
- مطالبه وجه التزام قراردادی
- ابطال قرارداد
- التزام به تحویل مبیع
- الزام به اخذ پایان کار
- اثبات مالکیت ملک
- کلاهبرداری
- مطالبه اجرت المثل ایام تصرف
- جعل سند
- فروش مال غیر
- ممانعت و مزاحمت از حق
مزایای مشاوره با وکیل ملکی
با توجه به اینکه چگونگی طرح دعوا و شکایت در امور ملکی از اهمیت بالایی برخوردار است، برای جلوگیری از مشکلات احتمالی در دعاوی ملکی بهتر است قبل از هر اقدامی از مشاوره یک وکیل ملکی استفاده شود. از طرفی با توجه به اینکه ممکن است در دعاوی ملکی طرفین دعوا جا به جا شوند، یعنی دعوای متقابل از آنها صورت بگیرد و روند پرونده مختل شود، بهتر است که از راهنمایی وکیل ملکی استفاده شود. همچنین وکیل ملکی به خوبی میداند که روند پرونده به چه صورت بوده و زمان اعتراض نسبت به پرونده را به خوبی درک کرده و مانع از تضعیف حق موکل خود میشود. در نهایت باید گفت که وکیل ملکی بهتر از هر کسی میتواند ادله گردآوری شده را در زمان مناسب به کار برده و حق موکل خود را باز ستاند.
دعاوی ملکی چیست؟ آشنایی با انواع دعاوی املاک
در واقع دعاوی ملکی دعاوی هستند که به اموال غیر منقول مربوط میشوند. این اموال میتواند شامل زمین، خانه، باغ و غیره باشد. دعاوی ملکی در سه دسته دعاوی ملکی حقوقی، کیفری و ثبتی قرار میگیرند که در ادامه هر یک را به صورت مختصر شرح میدهیم:
دعاوی ملکی حقوقی
دعاوی ملکی حقوقی جزء پر حجمترین پروندههای حقوقی دادگاهها هستند. در این دعاوی که مطرح میان دو شخص است و بحث جرم مطرح نیست، هدف اعاده حقوق مدنی افراد یا انجام تکلیف است. مهمترین دعاوی این بخش را میتوان در موارد ذیل خلاصه نمود:
- دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی برای املاک
- دعاوی الزام به اخذ صورت مجلس تفکیکی
- دعاوی مربوط به الزام به دریافت پایان کار برای ساختمانهایی که کامل شده و به تایید کارشناس رسیدهاند.
- دعاوی مربوط به فسخ قراردادهایی که از نظر قانونی ناقص هستند.
- دعاوی مربوط به افزایش اجاره بها براساس عرف
- دعاوی مربوط به مطالبه سر قفلی و در اختیار داشتن حق کسب و پیشه و مواردی از این قبیل
دعاوی ملکی کیفری
دعاوی ملکی کیفری دعاوی هستند که در آنها بحث جرم مطرح است. در واقع زمانی که اشخاص نسبت به املاک مرتکب جرم میشوند، دعاوی ملکی کیفری با شکایت شاکی خصوصی شروع میشود. در چنین دعاوی استناد متشاکی به نا آگاهی از قوانین و مقررات پذیرفته نمیشود. دعاوی کیفری ملکی شامل موارد بسیاری است که در ذیل مختصرا چند نمونه از آن را مطرح میکنیم:
- انتقال مال غیر به شخص یا اشخاص متعدد
- خیانت در امانت در خصوص املاک
- کلاهبرداری در خرید و فروش املاک
- جعل کردن اسناد ملکی
- استفاده از اسناد جعلی در خصوص املاک
- تغییر کاربری بدون اخذ مجوز
- تفکیک غیر قانونی
- ورود به ملک غیر بدون کسب اجازه و مواردی از این قبیل
دعاوی ثبتی ملکی
دعاوی ملکی ثبتی مستقل از دعاوی ملکی حقوقی نیستند. اما به دلیل اینکه دارای فراوانی بالایی هستند برخی چنین دعاوی را در طبقه جداگانه قرار دادهاند. دعاوی ثبتی در حوزه املاک شامل موارد ذیل است:
- افراز ملک
- باطل شدن سند معامله معارض
- ابطال سند رسمی
- ابطال اجرائیه ثبتی
- ابطال رأی هیئت حل اختلاف ثبت و مواردی از این قبیل
کدام دعاوی را به وکیل ملکی بسپاریم؟
با توجه به گستردگی و پیچیدگی دعاوی ملکی و همچنین قوانین و آیین نامههای مختلف در زمینه این دعاوی بهتر است که کلیه دعاوی ملکی خود را زیر نظر وکلای ملکی قرار داده و از مشاوره آنها در این زمینه استفاده کنید. چنانچه قادر به اخذ وکیل در تمامی مراحل چنین پروندههایی نیستید، بهتر است که جهت تنظیم دادخواست، تنظیم اظهارنامه، لایحه و دیگر امور تخصصی از مشاوره وکلای ملکی استفاده کنید تا حقوق خود را در معرض ضایع شدن قرار ندهید.
هزینه وکیل دعاوی ملکی چقدر است؟
دعاوی ملکی مانند سایر دعاوی حقوقی دارای سلسله مراتبی است. بسته به اینکه فردی که به وکلا مراجعه کند چه خدمتی را دریافت میکند هزینهها متفاوت خواهد بود. اما در صورتی که فردی بخواهد در تمامی مراحل رسیدگی از وکیل استفاده و با وکیل قرارداد تنظیم کند، اساس چنین قراردادی بر مبنای توافق طرفین بوده که معمولا درصدی از ارزش ملک است. اما اگر توافقی حاصل نشد طبق تعرفه که در آییننامه مشخص شده است هزینه پرداخت خواهد شد.
معیارهای انتخاب یک وکیل ملکی
- برای انتخاب یک وکیل ملکی معیارهای مختلفی را باید در نظر گرفت:
- تجربه بالا در زمینه پروندههای ملکی و کسب موفقیت در آنها
- به روز بودن دانش حقوقی و تسلط به قوانین و آیین نامههای حوزه دعاوی ملکی
- آشنایی با رویه پروندههای ملکی
- عادل و منصف بودن در دریافت حق الوکاله
- فن بیان بالا و تسلط به نگارش لوایح
- منضبط بودن
مشاوره با وکیل ملکی به صورت تلفنی ،حضوری و آنلاین در داداپ
گروه وکلای داداپ آماده ارائه خدمات به صورت حضوری و غیرحضوری در خصوص دعاوی ملکی به کاربران گرامی است.
برای مشاوره و انتخاب بهترین وکلا از سراسر ایران روی لینک رو به رو کلیک کنید: انتخاب بهترین وکیل
سوالات متداول در مورد وکیل ملکی
- آیا دعوای تصرف عدوانی با خلع ید متفاوت است؟
بله، این دو دعوا به لحاظ رابطه مالکانه با یکدیگر متفاوت است. زیرا در دعوای تصرف عدوانی میبایست فردی که دارای سند رسمی است به عنوان مالک طرح دعوا کند. همچنین از تفاوتهای دیگر این دو دعوا این است که بر خلاف دعوای خلع ید که فقط در محاکم حقوق قابل طرح است دعوای تصرف عدوانی جنبه کیفری نیز دارد.
- فروش ملک مشاع چگونه ممکن است؟
فروش چنین املاکی میبایست با رضایت همه شرکا باشد و اگر توافقی در این زمینه حاصل نشود مجوز فروش از طریق دادگاه صادر میشود.