مراحل توقیف سهام برای مهریه
همانطور که می دانیم برای اینکه بتوان چیزی را توقیف کرد می بایست آن چیز مالیت داشته باشد به این معنا که دارای ارزش مالی باشد بنابراین چون سهام نیز دارای ارزش مالی می باشد قابلیت توقیف را دارد.برای اینکه زوجه بتواند از محل سهام به حق خود دست یابد می بایست سهام همسر خود را شناسایی کند این شناسایی می تواند از طرق مختلفی حاصل گردد از جمله وارد کردن شماره ملی زوج در سازمان خصوصی سازی . پس از اطمینان از این امر که همسرش دارای سهام قابل ارزشی می باشد آن را به اجرای ثبت یا دادگاه جهت توقیف معرفی نماید
در صورتی که زوج محکوم به پرداخت مهریه از محل مال توقیف شده گردد این امر توسط اجرای احکام صورت می گیرد لازم به ذکر است که در مرحله توقیف مستثنیات دین قابل توقیف نبوده و نمی توان از محل آنها حقوق خود را دریافت نمود.
اجرای ثبت یا واحد اجرای احکام دادگاه در این زمینه با شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه مذاکره نموده و شماره حسابی را به آنها جهت واریز مبلغ حاصل از فروش سهام ارائه می دهد.
بیشتر بخوانید: به اجرا گذاشتن مهریه چه قوانینی دارد؟
نحوه توقیف سهام شرکت برای مهریه
در مورد شرکت سهامی عام مراجع ذیصلاح به اداره ثبت شرکت ها، مدیرعامل شرکت و سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام میکنند تا از انتقال سهام جلوگیری کنند. در مورد شرکت های سهامی خاص باید مراتب به مدیرعامل شرکت و اداره ثبت شرکت ها اطلاع داده شود تا از انتقال سهام و فرار مرد از پرداخت مهریه جلوگیری شود. برای فروش سهام توقیف شده باید ابتدا سهام مورد کارشناسی قرار گیرد و سپس به مزایده گذاشته شود. برای سهام شرکت های سهامی خاص، پس از کارشناسی سهام از طریق مزایده فروخته میشود و مهریه پرداخت میشود. برای شرکت های سهامی عام، فروش سهام باید حتما از طریق سیستمهای فروش سهام در سازمان بورس اوراق بهادار صورت بگیرد و سپس مبلغ مهریه به زن پرداخت شود.
نحوه توقیف سهام عدالت برای مهریه
در دوران ریاست جمهوری دکتر احمدی نژاد این امکان برای ملت ایران فراهم شد که همه مردم صاحب سهامی تحت عنوان سهام عدالت گردند که سود این سهام بعد از چند سال برای افراد در پایان هر سال واریز می گردید.با توجه به افزایش حجم پرونده های مهریه و نبود امکان پرداختی غیر از سهام توسط مردان این سوال پیش می آمد که آیا زنان می توانند از محل سهام عدالت مهریه خود را دریافت نمایند؟
این سهام با توجه به اینکه قابلیت آزادسازی را نداشت قابل نقل و انتقال و توقیف را دارا نبود با توجه به ابلاغ مقام معظم رهبری برای آزادسازی سهام عدالت، چون امکان معاملهی سهام مذکور وجود نداشت، سهام عدالت از دایرهی اموال قابل توقیف خارج بود. پس از تاریخ 9/2/1399که ایشان اعلام نمودند، به میزانی که این سهام قابل آزادسازی باشند، قابل توقیف نیز هستند. از تاریخ 23/4/1399 که شورای عالی سازمان بورس و اوراق بهادار آییننامهای تصویب نمود، به میزان ۳۰٪ که تا امروز، سهام عدالت آزادسازی شده است، امکان توقیف سهام و فروش آن پس از استعلام از طریق اجرای احکام دادگستری بوسیلهی شرکت سپردهگذاری مرکز اوراق بهادار و تسویه وجوه وجود دارد.
پس از آن، با اعلام روابط عمومی اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان تهران، سازمان خصوصی سازی طی نامهای به ادارات کل امور اقتصادی و دارایی استانها اعلام کرد که کلیه مقامات مراجع قضایی اعم از قضات دادگاه ها و دادسراها، دوایر اجرای احکام و مجتمعهای قضایی و همچنین مقامات و مراجع شبه قضایی از قبیل دوایر اجرایی ثبت، مراجع مالیاتی، بیمه، تعزیرات و شهرداری که به موجب قانون اجازه توقیف و یا صدور دستور فروش دارایی را دارند، مکلفند دستورهای یاد شده در خصوص سهام عدالت را به صورت متمرکز حسب مورد از طریق معاونت فناوری قوه قضائیه یا مراکز مشابه در دیگر مراجع مذکور به شرکت سپرده گذاری مركزی اوراق بهادار و تسویه وجوه ارسال و شماره حساب واحدی را به آن شرکت جهت واریز وجوه حاصل از فروش دارایی توقیف شده معرفی نمایند.
بنابراین زوجه می تواند با مراجعه به مراجع ذی صلاح از محل سهام عدالت مهریه خود را دریافت نماید زیرا چنین سهامی ارزش مالی داشته و قابل توقیف می باشد.
برای توقیف سهام برای مهریه به کجا مراجعه کنیم؟
سهام بورسی و سهام عدالت دارای ارزش مالی می باشند و به همین دلیل قابلیت توقیف را دارا می باشند بنابراین در صورتی که زن بخواهد مهریه خود را مطالبه کند و سهام بورسی مرد را به اجرای ثبت یا دادگاه معرفی کند ، در صورت عدم پرداخت مهریه توسط مرد از محل سهم توقیفی مهریه زن پرداخت می گردد.در این خصوص مقام قضایی به شرکت سرمایه گذاری دستور فروش یا انتقال سهام بورسی را می دهد.سهام مربوطه ممکن است مربوط به شرکت سهامی عام یا خاص باشد .اگر سهام مربوط به شرکت های سهامی عام باشد مجمع قضایی به اداره ثبت شرکت ها و یا مدیر عامل آن شرکت و یا سازمان بورس دستور می دهد که جلو نقل و انتقال سهام گرفته شود و توقیف گردد.در شرکت های سهامی خاص هم به مدیر عامل شرکت و اداره ثبت شرکت ها اطلاع داده می شود تا جلوگیری شود از انتقال سهام .در صورتی که مهریه پرداخت نگردد سهام ها مورد کارشناسی قرار داده می شود و به مزایده گذاشته می شود.در شرکت های سهامی عام ،سهام ها از طریق سازمان بورس باید فروخته شود.
وکیل توقیف سهام بورس برای مهریه
امور حقوقی دارای پیچیدگی و تخصص خاص خود می باشد که افراد عادی کمتر با آنها آشنا می باشند از جمله این امور حقوقیکه می توان به آن اشاره کرد بحث توقیف سهام می باشد.توقیف سهام شرکت های سهامی عام و خاص جهت اخذ مهریه از محل آنها نیازمند تخصص و تجربه می باشد که گروه وکلای داداپ در این زمینه دارای وکلای مجرب و متخصص می باشد و افراد می توانند با بهره گیری از این وکلا در کمترین زمان و هزینه به بهترین نتیجه ممکن دست یابند.
برای انتخاب بهترین وکیل مهریه در سراسر ایران کلیک کنید.
بیشتر بخوانید: تصرف ملک توسط بانک و مزایده و مصادره آن
نمونه درخواست توقیف سهام برای مهریه
ریاست محترم مجتمع قضایی...
باسلام احتراما به استحضار می رساند :
اینجانب .....به استناد کپی مصدق عقدنامه شماره....مورخ ..... با خوانده عقد ازدواج دائمی در دفترخانه شماره ....واقع در شهرستان ....منعقد نمودیم.نظر به اینکه مهریه مقرر در عقدنامه به میزان ...کلا بر ذمه زوج و عندالمطالبه می باشد فلذا مستند به مواد 1082 قانون مدنی و تبصره الحاقی 29/4/1376 آیین نامه اجرایی به ماده مذکور و ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی صدور حکم به محکومیت خوانده به پرداخت مهریه مذکور در عقدنامه به میزان .. و تقاضای صدور قرار تامین و توقیف سهام خوانده را خواستار می باشد.
سوالات متداول در مورد توقیف سهام برای مهریه
1 . آیا سهام عدالت برای پرداخت مهریه قابل توقیف می باشد؟
بله این سهام قابل توقیف می باشد البته تا حدی که آزادسازی شده باشد و قابلیت نقل و انتقال داشته باشد.
2 . چطور بفهیمم که زوج دارای سهام بورسی می باشد؟
زوجه می تواند از طریق سازمان بورس و اوراق بهادار نسبت به اطلاع از این امر اقدام نماید البته لازم به ذکر است که حکم قانونی را می بایست با خود همراه داشته باشد.البته لازم به ذکر است که در صورتی که توقیف سهام از طریق اجرای ثبت صورت بگیرد نیاز به حکم قانونی نمی باشد.
3 . آیا سهام زوج جز مستثنیات دین می باشد؟
با توجه به اینکه این مال قابلیت توقیف را دارد بنابراین از دایره مستثنیات دین خارج است.
پس از اینکه عقد نکاح منعقد شود زن مستحق مهریه می شود و مرد باید مهر زن را بپردازد البته لازم به ذکر است که مهریه اگر عندالمطالبه باشد این قابلیت را دارد و در مهریه عندالاستطاعه زن در صورتی مهر را دریافت می کند که مرد توان مالی پرداخت را داشته باشد.حال سوال این است که آیا سهام بورسی و سهام عدالت که جز دارایی مرد می باشد قابل توقیف برای پرداخت مهریه از محل آن می باشد؟
در سال های اخیر شاهد سرمایه گذاری افراد در واحدهای بورسی هستیم چیزی که قبلا کمتر مورد توجه قرار می گرفت .سهام بورسی با توجه به ارزش مالی که دارد می تواند محلی برای توقیف و پرداخت مهریه باشد.در این صورت زن می تواند با معرفی سهام مرد از دادگاه توقیف آن را خواستار باشد و در صورت عدم پرداخت مهریه توسط مرد،مهریه از محل سهام پرداخت می شود که این پرداخت می تواند از طریق انتقال یا فروش سهام صورت بگیرد. لازم به ذکر است که علاوه بر دادگاه برای توقیف سهام بورسی جهت اخذ مهریه می توان به اجرای ثبت نیز مراجعه کرد.البته لازم به ذکر است که علاوه بر سهام بورسی ،سهام دیگری تحت عنوان سهام عدالت نیز وجود دارد که با توجه به آزاد سازی درصدی از آن در سال گذشته این امکان برای زوجه مهیا شده است که بتواند از محل آن مهریه خود را وصول نماید چیزی که در سال های گذشته وجود نداشت .
در نهایت باید دانست که هرچیزی که دارای ارزش مالی باشد را می توان برای وصول مهریه توقیف نمود البته در صورتی که در دایره مستثتنیات دین قرار نگیرد مثل خانه جهت سکونت یا ماشین جهت کار و امرار معاش.
بیشتر بخوانید: شرایط طلاق غیابی